winterklaar-10-tips-blog

Maak uw huis klaar voor de winter!
10 tips die veel problemen voorkomen!

winter

De winter is in het land. Het uitgesproken moment om uw huis klaar te maken voor het koude seizoen, Vermijd kleine en grote zorgen die tijdens de koude maanden opduiken.
Hieronder geven wij u 10 tips.

Bereid uw woning voor op de winter!

  1. Bomen en bladeren: Afgevallen bladeren kunnen uw dakgoten en afvoerpijpen verstoppen. Controleer ze dus voor de winter. Er bestaan in de handel roosters of filters die voorkomen dat de blaadjes in de afvoerleidingen terechtkomen. Inspecteer bomen die over uw huis hangen of in de buurt staan: de herfst- of winterstormen kunnen takken afbreken en uw dak of huis beschadigen. Takken van coniferen kunnen veel sneeuw opvangen en hierdoor zwaar doorbuigen en breken.
  2. Waterleidingen: Maak de waterleidingen buiten leeg en sluit ze af vóór de eerste vorst, isoleer de leidingen die zich binnen en buiten bevinden.
  3. Mazouttank: Voor de winter controleert u best het peil van uw stookolie tank, zodat u tijdig een bestelling kan plaatsen.
  4. Verwarming: Laat uw verwarmingsinstallatie controleren en onderhouden door een erkende vakman. Het onderhoud van een installatie op stookolie is jaarlijks verplicht. Voor installaties op gas is dit om de 2 jaar.
  5. Radiatoren: Vergeet niet uw radiatoren te (laten) ontluchten. Uw radiotoren ontluchten kan u veel geld besparen. Het zorgt namelijk voor een efficientere verwarming. De lucht in de radiator voorkomt dat de warmte goed kan afgegeven worden door de radiator.
  6. Schoorsteen: Vermijd een schoorsteenbrand of een CO-vergiftiging. Laat uw schoorsteen vegen. Het onderhoud van de schoorsteen maakt deel uit van het nazicht van de verwarmingsinstallatie. Ook als u een open haard hebt, is het tijdig laten onderhouden van uw schoorsteen nodig.
  7. CO-vergiftiging: Controleer de toestand van uw rookdetectoren of CO-detectoren (koolstofmonoxide) en kijk na of de batterijen niet vervangen moeten worden.
  8. Verse lucht: Ventileer uw woning regelmatig, ook bij koud weer. Een woning waarin de lucht regelmatig ververst wordt, is beter voor de gezondheid. 10 minuten de ramen openzetten volstaat meestal. Het is ook gemakkelijker om een huis te verwarmen waarin de lucht zuiver en minder vochtig is.
  9. Elektriciteit: Bevindt uw woning zich in een zone waar de elektriciteit afgeschakeld kan worden? Maak een plan in geval van Black out. Zorg voor batterijen en zaklampen. Voorzichtig met kaarsen want die betekenen een risico op brand. Eventueel kan een generator een tijdelijke oplossing bieden. Let vooral op de duur van de black out. Uw diepvries en koelkast zal u  moeten controlen of ze niet te lang zonder stroom gezeten hebben. Verwijder producten als u twijfelt of ze voldoende koeling gehad hebben.
  10. Toegang tot de woning: Zorg dat u over een kleine voorraad zout beschikt om de toegang tot uw huis (en het voetpad) vrij te maken indien u verrast wordt door de eerste sneeuwval. Een goede sneeuwschop is niet duur en kan u vele uren hard werk besparen met ongeschikt gereedschap. U bent trouwens verantwoordelijk voor het vrijhouden van de stoep voor uw woning.

Met vriendelijke groeten

ANZ-GEEL BVBA

Related Posts

× stuur ons uw documenten