Na de hagelbui, wat nu?

Begin juni werd ons land getrakteerd op de eerste zomerstorm. Sommige regio’s kregen het zwaar te verduren.
Zo’n 42.000 voertuigen werden door hagelbollen beschadigd.
De eigenaars die niet kunnen terugvallen op een persoonlijke verzekeringsdekking, kijken hoopvol in de richting van het "Rampenfonds". Maar dit is zeker geen volledig vangnet. Integendeel.
Wat te doen als u na een hagelbui schade aan uw voertuig heeft?
De eigenaars die een volledige of kleine omniumverzekering onderschreven, kunnen in principe op hun twee oren slapen. De verzekeraar zal de voertuigschade betalen. In de meeste, zo niet alle polissen is er geen sprake van een vrijstelling. De ratio legis, met name het aanzetten tot voorzichtigheid van de chauffeur, ontbreekt immers voor schade door een natuurramp. Ook voorzichtige chauffeurs moeten de gevolgen van een storm ondergaan …. Wie niet op een eigen verzekeraar kan terugvallen, zal mogelijk vergoed worden door de
Nationale Kas voor Rampenschade. De Directie Rampenschade van het FOD Binnenlandse zaken bepaalt – na advies van het KMI - of een storm een uitzonderlijk fenomeen uitmaakt. Hierna neemt de Ministerraad een beslissing, die in het Staatsblad wordt gepubliceerd. Als de storm als ramp wordt erkend, kan men een aanvraag tot vergoeding indienen (uiterlijk voor het verstrijken van de derde maand na de maand van publicatie in het Staatsblad). Mensen met een omnium hebben geen vrijstelling, dus ook geen belang bij een aangifte. Schadelijders moeten ook rekening houden met een vrijstelling van € 250. Er wordt maximaal slechts één auto per gezin vergoed. Vandaar dat bij de aanvraag steeds een attest van de gezinssamenstelling moet worden gevoegd. Dit kan bij de gemeente bekomen worden. De aanvraag wordt in dubbel gericht aan de gouverneur van de provincie waar de schade is overkomen. Voor voertuigen wordt het algemeen typeformulier ‘natuurlijke personen’ gebruikt, samen met het bijzonder formulier B ‘roerende goederen’. U kan deze formulieren downloaden via https://ibz.be/nl/natuurrampen-het-rampenfonds. In het KB van 20 augustus 1976 is er sprake van motorvoertuigen voor gezinsgebruik. Dit wordt niet verder gepreciseerd in het KB. Er is een vergoeding voor automobielen, motorfietsen en bromfietsen. Het is ons niet duidelijk of dit betekent dat lichte vrachtwagens of minibussen uit de boot vallen. Wij raden de eigenaars van deze voertuigen toch aan om een aanvraag in te dienen.
Met vriendelijke groeten ANZ-GEEL BVBA